Aan iedereen die met mij een stuk op weg wil, welkom!

Deze blog is een stukje van mezelf, mijn gedachten en gevoelens van "mijn weg te gaan", mijn camino die startte op 11 mei en eindigde op 20 juni 2009.

Mijn weg : de Camino Frances

Mijn weg : de Camino Frances
De route heet de Camino Frances en loopt van Zuid-Frankrijk door Noord-Spanje naar Santiago de Compostela. De Camino gaat door 6 steden, 165 dorpen en 45 gehuchten. Bijna alle plaatsen hebben kerken of kapelletjes, gewijd aan St. Jacob. Aan de hand van de Miam Miam Dodo en de St-Jakobsroute van ANWB heb ik mijn route uitsgestippeld met een gemiddelde van 25km per dag. Op een houten plank kleeft het noordelijk deel van Spanje. Met behulp van gekleurde prikkers heb ik mijn eigen route uitgestippeld. De uitgestippelde tijd tussen St Jean Pied de Port en Santiago bedraagt 35 dagen. Hierbij heb ik rekening gehouden met de overnachtingsmogelijkheden en de moeilijkheidsgraad van de route.
De realiteit heeft uitgewezen dat je je steeds moet aanpassen aan je fysieke mogelijkheden en de weersomstandigheden van dat moment. Ik heb de route gelopen in 37 stapdagen.

Hier vind je het gedetailleerd schema van mijn camino

De voorbereiding


Sedert vorige winter (december 2007) ben ik beginnen wandelen ifv de camino. Samen met Grimsel, onze Berner Sennen (toen 3 maand oud zoals je kan zien op de foto) begon ik met kleine afstanden (5km). Mettertijd namen de afstanden toe, 10km, 15km, en na enige tijd ook dagtochten van 25km. Grimsel kon na een tijdje niet meer mee, niet zo leuk als je steeds gewoon bent om met je hond te wandelen.
Tijdens onze vakantie in Zwitserland ondervonden we dat 15km toch wel haalbaar was voor hem. Dus, als ik nu regelmatig op sta ga voor een "kleine" wandeling kan hij nog gerust mee.
Ik wandel heel veel in de streek (Vlaamse Ardennen) en haal wandelingen uit het Groot Wandelboek Vlaanderen (wandelingen van ong. 15km) en de Dagstapper gids Oost-Vlaanderen (wandelingen van ong. 20-25km). Het is uiteindelijk mijn bedoeling dat ik op de camino ong. 25 km per dag wandel.
Ik wandel regelmatig ook langs de GR of Grote Routepaden. Ik baseer mij op de site van Jan Van Meirvenne http://www.wandelwereld.be/ .Enkele stukken van routes die ik al gelopen heb zijn :
*GR 122 (Dikkelvenne-Melle en Dikkelvenne-Michelbeke)
*GR 128 (Gent-Drongen)
*GR 129 (Oudenaarde-Lozer)
*GR 5A (Onkerzele-Grimminge)
*GR 57 (Nadrin-Houffalize)
*GR 15 (Houffalize-Wibrin)
*GR Ijzer (Schore-Pervijze)
*GR 128 (Astene-St-Martens-Latem)
Wandelen in de winter is niet zo evident.Lange tochten zijn uitgesloten als je overgeleverd bent aan de koude om stilletjes op een bankje je boterhammetjes op te eten. Beter zijn dan 2 kortere wandelingen te lopen en op een aangenamere manier krachten opdoen. Ook de kledij is een aanpassing, een lange dikke onderbroek is geen overbodige luxe met koude temperaturen van de afgelopen weken.


Op stap met de rugzak...


Voor onze reis naar Zwitserland heb ik mijn rugzak gekocht. Ik wou in Zwitserland enkele wandelingen met de rugzak doen om een eerste ervaring op te doen. Ik liep 4 dagen met mijn rugzak. In het begin was dit een zeer pijnlijke ervaring. Er zijn zodanig veel riempjes om aan te spannen, daarbij ook nog rekening houdend met het stijgen of het dalen. De laatste wandeling was de beste...
De inhoud van mijn rugzak bestond uit een een groot bidon water van 5l, gewikkeld in een paar dekens, enkele jassen en daarbij natuurlijk ook mijn Platypus (mijn drinkzak van 1,8l) + picknick voor die dag.
Het grote voordeel om in Zwitserland met een rugzak te lopen is dat niemand raar naar je kijkt. Mensen die je tegenkomt, zijn wandelaars, een grote rugzak valt dus niet uit de toon...

Materiaal ...

Sinds vorig jaar ben ik begonnen met mijn materiaal aan te schaffen. De eerste belangrijke aankoop waren mijn schoenen. Ik liet mij adviseren door de mensen van Avventura in Gent. Gedurende een ganse namiddag kreeg ik uitleg over schoenen, kledij, rugzak, dranksystemen, stokken, ... Beetje bij beetje kocht ik mijn materiaal. Dit is noodzakelijk om dit op deze manier te doen want degelijk materiaal heeft zijn prijskaartje.Na meer dan een jaar ben ik aan het eind van de rit. De schoenen zijn ingelopen, de kledij gestest in de verschillende weertypes, maar ... de rugzak is nog niet geladen. Elk item dat ik overweeg om mee te nemen heb ik gewogen, en ik besef nu dat dit een moeilijke opdracht wordt om dit allemaal in mijn rugzak te stoppen. Ik wil maximaal 10kg dragen, het gewicht van mijn rugzak 2,2kg inbegrepen. Reken daar nog wat water bij en iets om te eten, en dan weet je dat het schiften wordt...


Lieve lezers,

Willen jullie mijn camino-dagboek lezen, klik dan op het berichtenarchief en kies de berichten die je wil lezen.

Willen jullie een persoonlijk bericht nalaten, klik dan hier.

Veel leesplezier!

15 juni 2009

Dag 36 : O' Coto - Arzua 21km

De nacht bracht niet veel rust. Lilane heeft veel pijn in haar been en heup en hield mij dardoor een beetje uit mijn slaap. Het is niet zo best met haar, maar ze wil niet met de bus, ze stapt met pijn tot Arzua.
Om 7u vertrekken we en om 8u20 ontbijten we in Melide. Liliane stapt rustig verder en ik ga voor. Ik koop een broodje want volgens mijn boek is er onderweg niets te vinden, of je moet de weg verlaten.
Ik stop om 10u45 voor een pauze, en Jan komt aangestapt. Wie is Jan ? Jan is een Engelse man uit London, die ik de eerste dag ontmoete op de trein en in de eerste refugio. We zagen elkaar onregelmatig op de camino, maar de laatste dagen volgt hij ons tempo. Dus zullen we samen eindigen, wat wel leuk is.
Jan en ik stappen babbelend verder, wat ik nog niet veel deed. Een uur later stoppen we voor een pauze in een bar en wachten op Liliane. Wie komt eraan gestapt ? Stephane van Canada met zijn vader die we een week geleden achterlieten in Ponferada. Idereen op het terras en gezellig babbelen. Een uur later vertrekken we richting Arzua.
De refugio de la Xunta de Gallicia is completo, dus maar een prive-refugio die wel duur maar goed is, en met INTERNET... joepie voor jullie, nu kunnen jullie terug lezen wat ik hier allemaal doe...

Dag 35 : Ligonde - o' Coto 17km

Als ik om 6u20 als 4de opsta, kijken mijn Estse buurvrouwen mij kwaad aan. Ook de vorige avond, keken ze kwaad toen ik om 21u in mijn rugzak rommelde. Ze zijn nog niet lang op de camino, misschien moeten ze nog wennen aan het uur van opstaan...
We vertrekken on 7u en ontbijten in Eirexe. Er is internet in de bar en ik check even mijn mails.
Om 8u vertrek ik en ik stap gezwind door, in gedachten verzonken bij mijn mails. Daardoor mis ik een stukje landschap, maar het gevoel zit goed en dat i s het belangrijkste. Om 10u komen we aan in Palas del Rei, en nu we tijd hebben voor sightseeing, blijkt er niet zoveel te zijn. Er is we de kerk met de eerste gewone kaarsen, dus, Trees, Nancy en ma, jullie beloofde kaarsje brandt in Palas del Rei. We zoeken een bakker en belanden in een patisserie vol lekkere taartjes. Het is zondag en laten ons even gaan.
De tocht gaat verder langs watertjes, bossen, godvergeten dorpjes en voor het eerst zie ik de eucalyptusbomen. Wat een heerlijke geur...
Om 13u komen we aan in O'Coto en checken in in onze casa rural voor die avond. Er is een bad en ik geniet van de warmte voor mijn benen en voeten.
Op terras kletsen en rusten we met 3 andere Franse dames.
's Avonds genieten we van een heerlijke maaltijd met lekkere frietjes...

Dag 34 : Moutras - Ligonde 22,5km

We staan steeds later op, terug 6u20. Om 7u kunnen we ontbijten op het terras, en door het gezellige gekeuvel van de bende van gisteren, geraken we maar om 8u weg.
Om 9u komen we aan in Portomarin en doen we enkel boodschappen in de supermarkt. Nu hangt alles af van de grotere steden war we voorbijkomen om eten en andere zaken te kopen, in de dorpen is er niet s te vinden.
Na Portomarin is het even klimmen, we lopen afwisselend langs de baan en in het bos. De weg is ok, maar niet zo mooi als de voorbije 2 dagen. We nemen een uitgebreide middagpauze met onze picknick, en daarna nog een drankje in een bar om het zweet te laten drogen alsook de rugzak.
Om 14u15 kom ik aan in de refugio van Eirexe, maar die is reeds completo. Gaby, de Duitse vrouw die ik eerder ontmoete, raad mij aan terug te keren naar Ligonde, 1km terug. Daar zijn nog maar 2 mensen. De refugio is ontstaan uit een oude school en heel proper en netjes afgewerkt. Jan komt ook aan en uiteindelijk zijn we met 10, halfvol dus.
's avonds eten we samen pulpo, met nog een Duitse dame en een Italiaanse jongeman, die de camino loopt in 26 dagen. Te gek...

Dag 33 : San Mamede - Moutras 22km

Als eerste sta ik op om 6u20, iedereen ligt nog vredig te slapen. De Deense dame wekt ons even later met haar gsm op een leuke manier. Iedereen dus wakker. Om 7u25 vertrekken we en ontbijten we in Sarria, en doen we enkele boodschappen. In de bar ontmoet ik een man met splinternieuwe schoenen, die ik later op de weg terugzie.
Net buiten Sarria loopt een groep Spanjaarden die de hele weg tateren, vreselijk is dat. Ik loop snel door om ze niet meer te horen.
De zon laat zich voorlopig niet zien, ik wandel in een dikke laag mist. Enkel een bus met Nederlandse toeristen in een godvergeten Gallisisch dorp is van ver te horen en te zien, duidelijk geen pelgrims, maar mensen die even op de camino willen zijn...
De zon komt piepen en om 11u is het etenstijd. Ik ontmoet terug de dames van La Rochelle, een ervan is gestopt met problemen met haar heup en volgt nu met de wagen van andere Fransen haar vriendin. De weg is mooi, gaat veel op en neer, er is veel groen en veel water. Ik stap een tijdje met Jan, maar laat hem daarna gaan.
Om 14u ben ik in de refgio, een oase van rust. Hij is nog niet zolang open en staat nog niet in de gidsen. Niet veel pelgrims die dit plekje reeds ontdekten. Het zicht vanop het terras is fantastisch, de Galisische heuvels...
Ons groepje van gisteren, 2 mannen en 4 vrouwen, stranden hier allemaal. In de namiddag is het genieten van rust, zicht en gekeuvel op een deken op het gras of een drankje op het terras.
Liliane heeft niet veel zin om te eten, en wil al haar restjes eten. Ik eet tapas ipv de pelgrimsmenu want er staan een aantal typische gerechten van de streek op de kaart. Jan, Gaby en Veronique eten samen, de witte wijn smaakt heerlijk bij deze zomerse avond...